És un aliment habitual en la gastronomia tradicional, que es caracteritza per ser una carn tendra i gustosa. Té un alt poder nutrient perquè és una font de vitamines del grup B (especialment niacina, riboflavina i B12), així com zinc i proteïnes.
En termes generals, la carn de xai és més greixosa que la d’altres animals, també depenent molt de l’alimentació i l’edat de l’animal. En els animals joves la major part del greix està concentrat sota la pell i al voltant de les vísceres, el que permet retirar-lo amb facilitat.
El xai, essent una carn gustosa, consistent i de textura suau, és un producte culinàriament exquisit. La carn de xai és molt nutritiva i de fàcil digestió, encara que això darrer depèn molt de la seva forma d’elaboració.
La carn i les vísceres poden congelar-se. No obstant, en ser una carn rica en greix, suporta pitjor aquest procés, pel que no convé guardar-lo més d’un mes si es vol gaudir en perfectes condicions.
A l’hora de cuinar cal tenir en compte que la riquesa en greix de la carn de xai fa que no necessiti preparacions gaire elaborades.
Poseu el xai en una safata al forn amb la part de dins mirant amunt. Aboqueu-hi...
Salpebreu els trossos de xai, fregiu-los en una paella amb una mica de llard i reserveu-los....
En una cassola gran tireu-hi un bon raig d’oli d’oliva i una mica de llard. Afegiu-hi les cebes tallades a...
Se salpebra l’espatlla i es posa al forn en una plata fins que quedi...
Entatxoneu la cuixa amb els alls tallats a làmines. Salpebreu la carn. Poseu-la al forn, no gaire fort,...
Salpebreu les espatlles i poseu-les al forn en una safata amb una mica de llard o oli d’oliva....
Talleu la carn a daus gruixuts. Poseu-ho en adob amb tres cullerades d’oli, una...
Salpebreu el xai i daureu-lo durant dos o tres minuts per cada banda en una cassola...
Trossejar el xai, salpebrar i col·locar en una safata de forn amb l’oli i el llard. Posar-hi el...
Dissoleu la pastilla de brou en mig litre d’aigua calenta. Unteu el cabrit amb llard i salpebreu-lo. Poseu-lo en una...
Entatxoneu l’espatlla amb dos grans d’all sencers. Peleu les cebes i talleu-les a rodanxes...
Escalfeu l’oli en una cassola i poseu-hi a fregir les costelletes prèviament salpebrades.
Es talla el brut de pit a trossos. Es posa a la cassola amb una mica d’oli i...
Talleu la ceba a tires fines i poseu-la en una safata d’anar al forn. Al damunt col·loqueu-hi les...
Escaldeu els tirabecs amb aigua bullint durant 2 minuts. Seguidament refredeu-los amb aigua i glaçons. A la mateixa...
Feu la salsa: talleu totes les carns i els ossos a trossos petits i daureu-los en una cassola....
Demaneu al carnisser que us desossi la cuixa i que la lligui. Se salpebra i es col·loca en...
En una paella amb oli sofregiu la cansalada. Mentrestant, en una cassola amb aigua i sal coeu-hi la...
Desosseu la cuixa de xai. Obriu-la, salpebreu-la i farciu-la amb els alls. Torneu-la a...
Un dia abans, prepareu la cobertura de verdures. Bulliu l’all quatre vegades amb llet i una mica de...
Tallem finament la pastanaga, la ceba i el porro, i ratllem els tomàquets. Col·loquem aquests ingredients...
Prepareu el brou: poseu a bullir els ingredients indicats durant una hora llarga. Després, coleu-lo i reserveu-lo. Remulleu...
Fregueu la carn amb una llimona tallada per la meitat i salpebreu-la. Poseu-la en una safata...
Col·loqueu els braons en una safata de forn amb un raig d’oli i les poseu dins del forn...
Talleu la carn a trossos regulars i passeu-la per la farina. Daureu-la amb oli amb el...
Feu-vos desossar les espatlles de cabrit a la carnisseria. Un cop a casa, col·loqueu-les a sobre del marbre, partiu-les per...
Prepareu el brou: poseu a bullir els ingredients indicats durant una hora llarga. Després, coleu-lo i reserveu-lo.
Comenceu preparant la salsa: en una cassola amb oli, poseu-hi els retalls del xai i espereu...
Talleu el pit i la falda a trossos molt petits. Daureu-los amb una mica d’oli. Afegiu-hi una mica...
Prepareu el brou: poseu a bullir els ingredients indicats durant una hora llarga. Després, coleu...
Piqueu en un morter els alls amb una cullerada de sal i un raig de vi....
Renteu, peleu i talleu les pastanagues a tires. Feu el mateix amb l’api i els porros, i reserveu-ho...
Desosseu les espatlles i lligueu-les per mantenir-ne la forma. Reserveu els ossos per elaborar la salsa....
Demaneu al carnisser que separi les costelles de l’espinada del costellam. Salpebreu-lo i unteu-lo amb 4...
En una cassola de terrissa amb el llard o l’oli poseu-hi el xai tallat a trossos regulars. Saleu-lo...
Talleu les cuixes de cabrit per la meitat, salpebreu-les i fregiu-les en una cassola amb 4 grans d’all tallats a...
Prepareu el brou: poseu a bullir els ingredients indicats durant una hora llarga. Després coleu-lo i reserveu-lo. Desosseu...
Poseu un cul de llard i oli en una cassola de terrissa, a sobre poseu-hi les espatlles salpebrades...
Poseu la pota de xai salpebrada en una cassola de fang. En un pot foneu...
Es demana al carnisser que desossi la cuixa, que la salpebri i que la lligui com un tall...
Assaoneu les escalopes amb sal, pebre i nou moscada, passeu-les per la farina i fregiu-les en...
Prepareu el brou: poseu a bullir els ingredients indicats durant una hora llarga. Després, coleu-lo i reserveu-lo. Estireu...
Per preparar el fons de carxofa heu de pelar 6 o 7 carxofes fins...
Demaneu al carnisser que desossi la cuixa. Es posen tots els ingredients en una cassola (excepte la carn)...
Talleu el pit de xai. Saleu els trossos i poseu-los a la cassola amb llard o oli d’oliva....
El dia abans, prepareu la melmelada. Per fer-la, poseu els tomàquets lleugerament ensucrats en un escorredor. Deixeu-los tota...
Netegeu el xai lletó, saleu-lo i unteu-lo amb el llard de porc. Poseu-lo en una safata...
Feu la salsa: talleu totes les carns i els ossos a trossets petits i daureu-los en...
En una safata de forn untada amb oli d’oliva col·loqueu-hi les quatre espatlletes salpebrades. Poseu-hi també la cabeça d’alls sencera,...
Prepareu el brou: poseu a bullir els ingredients indicats durant una hora llarga. Després, coleu el caldo i...
Netegeu el costellam i retireu-ne el greix. Col·loqueu-lo en una safata d’anar al forn, amaniu-lo amb oli, sal...
Desosseu les costelles de xai i les lligueu, mentre que els ossos els coeu. Hi afegiu la Mirepoix, la reducció...
Saleu les costelles i poseu-les en adob, durant una hora, amb el suc de llimona, l’oli,...
Dissoleu les pastilles de brou en 4 litres d’aigua calenta. Afegiu-hi els claus, el pebre, la farigola, el llorer i...
Feu la salsa: talleu totes les carns i els ossos a trossets petits i daureu-los en...
Saleu els filets i enfarineu-los. Poseu-los en una cassola i, quan estiguin mig fregits,...
Posar les garretes salpebrades en una cassola, amb l’oli ben calent i ofegar fins...
Prepareu el brou: poseu a bullir els ingredients indicats durant una hora llarga. Després,...
Salpebreu la carn i daureu-la, a foc viu, en una mica d’oli. Afegiu les pomes pelades i trossejades,...